Att tänka på när du ska hitta advokat

Att tänka på när du ska hitta advokat

Behöver du hitta advokat? Det kan kännas svårt, och kanske är det en process man helst inte lägger ned alltför mycket energi på. Sannolikheten är att det finns något annat som tynger en. I den här texten kan du läsa ett antal saker som är bra att tänka på när du ska hitta en advokat här.

Rätt arbetsområde

Idag är det vanligt att advokater är nischade mot ett eller ett par områden. Det kan till exempel vara:

  • Familjerätt
  • Migrationsrätt
  • Arbetsrätt.

Uppdelningen är tydligare i storstäderna, där det finns en större marknad med fler kunder och fler advokater. På mindre orter är det vanligare att jurister i högre grad får arbeta med lite av varje. Om du lyckas hitta advokat med specialisering på just ditt område, är chansen god till mycket bra hjälp.

Priser

Vad det kostar att anlita en advokat varierar ganska mycket. Många erbjuder fri juridisk rådgivning en kort stund, men därefter kommer juristen att börja fakturera. Enligt reglerna för Advokatsamfundets medlemmar (som alla advokater är), så ska det arvode som debiteras vara ”skäligt”. I praktiken varierar det ganska rejält – det kan kosta allt mellan 1 500 och 6 000 kronor i timmen. Någon som ligger i det högre spannet blir snabbt mycket dyr att anlita, så det kan löna sig att ha priset som en avgörande faktor när man ska hitta advokat.

För dig som är misstänkt för brott

Är du misstänkt för brott har du som regel rätt att tilldelas en offentlig försvarare, vars fakturor betalas med offentliga medel. Det gäller dock inte om brottet du åtalas för anses som ringa, till exempel snatteri eller andra brott där påföljderna troligtvis blir böter.

Hitta advokat för offerttjänst

Idag går det att hitta de flesta typer av tjänster genom offertförmedlingar. Så är även fallet med advokater. Förmedlaren hjälper till med att, utan någon kostnad för dig som använder tjänsten, att koppla ihop dig med rätt jurist. De har ett antal advokater anslutna till sig, och affärsmodellen är ofta att förmedlaren tar en procent av juristen ifall den förmedlar ett jobb till denne.

Den stora fördelen med den här metoden är att du sparar tid och energi. Du behöver inte söka runt på nätet särskilt mycket – bara hitta en offertförmedlare, och beskriv ditt problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *