Hantverkare Trestad

De flesta som vill ha hjälp av hantverkare kontaktar ett lokalt företag för att få denna hjälp. Är det ett större projekt kontaktas flera företag för att man ska kunna göra en prisjämförelse. Tanken är god men bara genom att vidga vyerna kan fler alternativ, och bättre pris, hittas.

Badrummet behöver renoveras och du förväntar dig en kostnad på närmare 120 000 kr. För att spara en del kontaktar du de byggföretag som finns i din stad och ber om offert. Eftersom du bor på en liten ort hittade du fyra byggföretag. De kommer hem till dig, tittar på badrummet och ger offert. Även om prisskillnaderna inte var stora så känner du dig nöjd över att ha pressat kostnaden något och väljer det billigaste alternativet. Nu har du i alla fall fått billigaste alternativet – eller?

Kontakta företag i närliggande städer

Våga lyfta blicken från din egen stad. Vad säger att hantverkarna måste komma från din stad när de lika gärna kan åka ett par mil för att utföra jobbet. Ett exempel kan tas från Trestadsområdet. Trestad är samlingsbegreppet för de tre närliggande städerna Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Det är tre egna städer men kommunikation, samarbete och städernas minimala avstånd till varandra gör att det ofta ses som ett specifikt område, Trestad. I Uddevalla bor det ca 30 000 invånare, i Trollhättan ca 46 000 och i Vänersborg ca 22 000. Om du bor i Vänersborg och söker hantverkare från just din ort innebär det därmed att det skapas ett väldigt litet underlag på hantverkare som kan kontaktas.

Vid en renovering som kommer att ta ett par dagar kan de flesta hantverkare tänka sig pendla ett par mil varje dag. Bilvägen mellan Vänersborg och Trollhättan är exempelvis bara 3 mil och med E45 går resan både snabbt och smidigt. Du kan därmed kontakta företag i flera olika städer och be om offert från dem. I exemplet, med badrumsrenoveringen, blev du begränsad till offerter från fyra olika företag. Genom att vända sig till flera städer skapas betydligt bredare underlag.

Vanligt med marknadsföring mellan städerna

När städer ligger relativt nära varandra är det inte ovanligt att företag marknadsför sig mot flera städer även om de har sitt huvudsäte i en av städerna. I vissa fall kan både lager och filialer finnas i närliggande orter eftersom så många arbeten utförs där.

En person som söker efter ”Snickare i Trollhättan” kan alltså i både sökresultatet och i reklamen få information om företag i just Uddevalla eller Vänersborg. En första känsla kan vara att ”det var inte detta jag sökte efter” men samtidigt spelar det ju ingen roll var företaget finns. Detta så länge de kan erbjuda sina tjänster i den stad där du bor.

Fem saker att tänka på

På Hallå Konsument finns en checklista över saker man bör tänka på när hantverkare anlitas. Tre viktiga punkter som gör att ett flertal onödiga missuppfattningar/konflikter behöver uppstå.

Du har ansvar för bygglov
Det är alltid fastighetsägaren som har ansvar för att bygglov finns för byggnationen. Det kan krävas vid nybyggnation eller tillbyggnation. Men även vissa inre förändringar kan kräva bygglov så som ändring av hiss eller installation av kamin.

Du har jämfört offerter från flera företag
Att ta in flera offerter har flera fördelar. För det första kan du hitta ett lägre pris. Bor du på en mindre ort kan du kontakta hantverkare från närliggande städer. Se exemplet ovan med Uddevalla och Trollhättan.

Du har kontrollerat hantverkaren
Punkt 1 och 2 är vanligt. Däremot är det allt för många som slarvar med denna punkt. Detta trots att detta är den viktigaste punkten för att ett gott resultat ska skapas. Det som kan kontrolleras är: F-skatt – Har de rätten att bedriva företag? Kontrollera detta genom att ange företagets organisationsnummer på Allabolag.se

Behörighet – Kan kontrolleras för elektriker och VVS-tekniker. På Elsäkerhetsverket kan företag kontrolleras utifrån om de är auktoriserade elektriker eller inte. Sök efter ett specifikt företag eller ange att du vill få fram alla elektriker i Uddevalla (eller annan stad). Kom ihåg att det är olagligt att utge sig för att vara elektriker utan att ha denna auktorisation.

För VVS-tekniker (rörmokare) genomförs kontrollen på sakervatten.se. Det är visserligen inte samma lagkrav som för elektriker men som kund bör man hålla sig till företag som är anslutna och auktoriserade via Säker Vatten. En branschorganisation som med standardiserade regler gör det enklare för hantverkare att följa säkra tekniska lösningar.

Försäkring – Detta är inte helt lätt att kontrollera. Men be den hantverkare du tänkt anlita att visa upp försäkringsbrev eller annat bevis.

Skuldfri – Kronofogden kan svara på om en hantverkare har skulder hos dem eller inte. Ett företags ekonomi går även att delvis se på Allabolag.se.