Budget vid större kalas i Trestad

Vi har tidigare talat om vikten av att hålla sig till en rimlig budget för att kalaset inte skall resultera i några tråkiga överraskningar, eller för den delen att pengarna inte räcker till allt det man skulle vilja ha med på sin fest. Valet av festlokal är viktigt på många sätt, och inte minst så när det kommer till frågan om budget och vad saker och ting får kosta. När man väljer ut en festlokal kan man spara en hel del pengar om man vet hur man kan tänka kopplat till budget. Vi kommer här gå igenom några olika sätt att spara pengar genom valet av festlokal. Om man kan ha små utgifter vad gäller mat, kanske man kan ha mer budget för annat man vill ha med på kalaset.

 

Budgetrekommendationer

Här följer en hel del förslag som kan vara till stor nytta för sig som festfixare. Om man tänker ekonomiskt kan man få en hel del pengar över till att göra festen lite roligare för alla gäster. Alternativt kan detta innebära att man har råd med en fest av den storlek man önskar. Ibland är det inte smart att ta det billigaste alternativet. Det kan lätt bli dyrt när allting annat skall fixas och tas om hand. Ifall man istället tänker på festen och sin festlokal med en känsla för den totala kostnaden, kan man ha en hel del vinst redan innan man börjar handla.

 

  • Välj en lokal med bra kommunikationer. Skulle du vilja ha en fest dit folk snabbt och enkelt kan ta sig och som de sedan på egen hand kan åka ifrån när kalaset är slut? Detta innebär att man inte behöver tänka på några kostnader för trafik eller för att ligga och köra och lämna människor som kommit till en hållplats i närheten. Bor man i stan är det långt ifrån alla som har bil, och de som faktiskt har en bil de kan använda sig av, kanske väljer att inte använda den i och med att det ofta finns öl och vin.
  • Har din festlokal matsilver? Ifall du skall boka in catering för mat och dryck, kan du spara en hel del på att välja en festlokal som har ett kök eller i vilket fall tillgång till allt bordssilver, glas och tallrikar man behöver. Tänk på att även se efter om det ingår koppar och fat till kaffet som ofta är en naturlig bricka i middagens spel.
  • Laga mat. Även om det är enkelt och smidigt med catering, kan man spara in en hel del genom att ställa sig vid spisen och ta hand om en stor del av matlagningen för egen maskin. Visst blir det en hel del kostnader för råvaror och tillagning, men om man väljer en meny som inte måste hållas varm, utan istället satsar på en buffé var de flesta delarna serveras tumstempererade, kan det gå relativt enkelt att sköta delar av maten. Om du ändå vill ha catering kanske du kan beställa huvudrätten via catering och stå för de andra anrättningarna själv? Även om man lagar maten själv, kan det behövas tallrikar, glas, och bestick. Tänk på att ordna detta i förväg.
  • Ordna bar. Vill man bjuda på öl och vin, kan man ofta göra så till maten. För större sammankomster är det dock en fråga om kostnader i och med priset för dryck. I en festlokal var man kan ordna en bar, ges möjligheten att sälja dryck till ett rimligt pris. De flesta väljer priser som täcker kostnaden, men det går också att lägga till lite för att man skall kunna få tillbaks lite av kostnaden för festlokal.